CV

Suze Osseman woont en werkt aan de rand van Haren, vlakbij natuurgebied de Onnerpolder. Ze vangt in haar werk wat niet direct gezien wordt, maar wel kan worden ervaren. De onderliggende laag, het onderhuidse en soms verontrustende, wordt zichtbaar door lang te kijken en te voelen. 

Zij haalt haar inspiratie uit relaties tussen mensen, reizen, de natuur en haar tuin. Met een klein schetsboekje op zak maakt ze met pen en aquarel schetsjes om later uit te werken. Dromen, sprookjes, mythen en dozen vol plaatjes zijn voor haar een belangrijke bron voor onderwerpen. Door het maken van collages, ensceneringen met modellen en kijkdozen, creëert ze vervreeemdende werelden die ze verschildert. Ze werkt graag met materialen die gelaagdheid hebben, zoals zelfgemaakt collagepapier of de ondergrond van een oud tuinhek.

In 2023 rondt ze de masteropleiding van de Klassieke Academie te Groningen af.

In de serie "Luceferine" neemt ze de kijker mee in een universum, waarin nieuwe technologie en natuur samensmelten. Er wordt grond bewerkt, planten en dieren worden gekweekt in gel en er wordt gemanipuleerd met lichtgevende stoffen.

 

"De wilde natuur is vol betovering en mysterie. Ze biedt ruimte en troost aan onze ziel, voor wie haar met ontzag en verwondering betreedt. Wanneer we de woldheid willen beheersen, vervliegt onze eigen essentie."